Parfee eli parfait on syntynyt 1700-luvun loppupuolella. Se on alkuaan ollut ns. "jäätelöpommin" täyte. Vuoka vuorattiin jäätelöllä ja täytettiin parfait-nimisellä täytteellä. Parfee-täyte tehtiin kypsentämällä keltuaiset ja sokeriliemi paksuksi kuohkeaksi vaahdoksi, jota jatkettiin kermavaahdolla. Tämä helppotekoinen jälkiruoka on maailmalla lähes täysin unohtunut. Siitä kehittyi kuitenkin Suomessa viime vuosisadan aikana ehdottomasti suosituin ravintolajälkiruoka. Nykyisin meille tarjotaan jäädykeohjeita, joilla ei ole mitään tekemistä tämän parisataa vuotta vanhan herkun kanssa.
8 keltuaista
1 3/4 dl sokeria
3dl siivilän läpi puristettuja vadelmia
5 dl kuohukermaa
8cl likööriä/ rommia
Ohje
- Sekoita keltuaiset ja sokeri. Kypsennä seos vesihauteessa koko ajan voimakkaasti vatkaten, kunnes seos on vaaleaa eikä maistu enää kananmunalle.
- Jäähdytä ja lisää vadelmasose ja alkoholi.
- Kääntele lopuksi joukkoon vaahdoksi vatkattu kerma.
- Kaada parfee vuokaan, peitä kannella ja jäähdytä pakastimessa yön yli.
- Ota parfee 30 min. ennen tarjoamista.
- Kasta vuoka kylmään veteen hetkeksi ja lyö parfee esim. leikkuulaudalle.
Tämä parfee-ohje on fantastinen! Suosittelen!
Uuteen Vuodatukseen siirtymisen vuoksi kommentointi on tilapäisesti suljettu tässä artikkelissa.
Kommentointi avautuu hyvin pian eli heti kun Vuodatuksen kommenttimoottori on jyrskäyttänyt kommentit lävitse myös tämän artikkelin kohdalla.