Onko mitään herkullisempaa maan päällä kuin itse tehty makkara? Tämä lähes kadonnut kansanperinne saa päivänvaloa! Ohjeen on minulle opettanut 7 vuotta sitten yli 90 vuotias vanha rouva. Tämä on todellinen gourmet elämys ja makkara on 100% lihaa (EI jauhoille!).

 

Aineet

2 metriä suolta

1 kg porsaan niskaa

1 kokonainen valkosipuli

suolaa, pippuria

 

              

Ohje

  1. Leikkaa liha pieniksi kuutioksi (kuva 1) ja hienonna valkosipuli. 
  2. Sekoita lihan joukkoon valkosipuli sekä suolaa ja pippuria haluamasi määrä.
  3. Huuhtele suoli kylmällä vedellä sisältä ja ulkoa.
  4. Suoli kannattaa leikata n. 75cm pätkiin. Tee umpisolmu jokaisen suolen päihin.
  5. Venytä suolen toinen pää etusormen ja peukalon/nimettömän ympäri (kuva 2) ja aloita täyttäminen lihalla.
  6. Kun olen työntänyt n. 8 palaa suoleen, vie liha suolen päähän ja purista ylimääräiset ilmat pois suolesta. Toista tämä kunnes makkara-annos on mieluisen kokoinen. Tee umpisolmu, mutta älä katkaise suolta vaan jatka  täyttämistä samalla tavalla. Näin suolta ei mene hukkaan ja makkaran paistettua se on helppo leikata solmukohdista.
  7. Makkarat kannattaa asetella öljyttyyn keraamiseen vuokaan (kuva 3) ja pistellä turhat ilmat pois neulalla.
  8. Paista makkaraa n. 45 min. verran 225 asteessa tai kunnes pinta on ruskeaa. 
  9. Bon apetit!